K létu patří více pohybu, ale i ovoce, zeleniny a celkově snáze stravitelných pokrmů. Možná jste si tedy přes prázdniny také zvykli na příjemný pocit lehkosti. Poradíme vám tři návyky, díky kterým si ho můžete vychutnávat dlouhodobě.
K létu patří více pohybu, ale i ovoce, zeleniny a celkově snáze stravitelných pokrmů. Možná jste si tedy přes prázdniny také zvykli na příjemný pocit lehkosti. Poradíme vám tři návyky, díky kterým si ho můžete vychutnávat dlouhodobě.
- Pravidelnost a klid
Dobře víme, že jíst bychom měli v klidu a pravidelně. Jenže dobře míněná předsevzetí obvykle rychle vezmou za své. Nakoupíte si suroviny na zdravou snídani i svačinu, ale v ranním shonu na přípravu zkrátka není čas. Oběd, často v podobě bagety, sníte u počítače nebo v poklusu mezi pracovními schůzkami a jinými povinnostmi. Až teprve večer doma v klidu začnete doopravdy jíst. O tom, jak se vám s plným žaludkem spí, asi nemá cenu ani mluvit. Dlouhodobě je tento životní styl pro naše tělo opravdu náročný.
Změna přitom nemusí být tak složitá, jak se může zdát. Stačí, když po sobě nebudete chtít hned zezačátku zázraky. Jen si do tašky přidejte jablko, müsli tyčinku a jogurtový nápoj a v práci si je dejte jako svačinky, které vám dodají energii. Na oběd si zajděte třeba i do kantýny. Možná tam nevaří podle vašich představ, ale pro pravidelnost je na začátek lepší něco než nic. Když budete pravidelně jíst, budete mít brzy více energie a ráno si budete moci přivstat, abyste si nachystali na přípravu trochu náročnější svačiny a obědy, na kterých si pochutnáte.
A nezapomeňte svačinu i oběd spojit s pauzou. V případě svačiny třeba jen desetiminutovou. Můžete si během ní třeba promyslet, čím potěšíte večer rodinu nebo kam si zajdete s kamarádkou. Takový oddych potěší vaši mysl i tělo. Pomalejší konzumací totiž předcházíte například tzv. pálení žáhy, nadýmání či plynatosti.
- Pestrost
Statistiky se zdají být příznivé. Podle zprávy Českého statistického úřadu Češi v roce 2014 zkonzumovali historicky nejvíce rýže, luštěnin a špenátu, což by mohlo nasvědčovat tomu, že mění své stravovací zvyklosti. Přesto ve skutečnosti často sehraje roli zvyk, kdy vaříme v podstatě stále to samé. Zkuste si měsíc zapisovat, co jíte, a sami uvidíte, po čem nejčastěji sáhnete a zda je to zrovna pokrm, který je pro vaše tělo tak přínosný, abyste ho konzumovali v takové míře.
Změnu jídelníčku si přitom můžete zpříjemnit. Zkuste jednou týdně připravit nové nebo méně obvyklé jídlo, například z dražších surovin, které si často nedopřáváte. Pokud budou patřit k těm zdravějším, potěšíte nejen sebe, ale i své zažívání.
- Hořká chuť
Jsme zvyklí si život spíše zpříjemňovat. A protože nám hořká chuť nepřináší tak příjemné pocity jako chuť sladká či slaná, často ji ze svého jídelníčku zcela vyřazujeme. Jenže je to právě hořká chuť, která stimuluje žaludek, játra, žlučník a slinivku břišní k tomu, aby začaly vylučovat důležité trávicí složky, jako jsou žluč a žaludeční šťávy. V řadě tradičních kultur mají proto na rozdíl od moderní západní společnosti své místo hořké žaludeční kapky.
Vy můžete vyzkoušet například tekutý doplněk stravy Floradix Gallexier, který díky pampelišce, artyčoku, kurkumě, zázvoru, kardamonu a dalším hořkým bylinám přispívá k intenzivnější produkci tělu vlastních trávicích šťáv, a tak podporuje lepší trávení i v případě těžkých a tučných jídel. Přispívá i ke zmírnění pocitu plnosti a nadýmání. Neobsahuje konzervanty, laktózu, barviva, lepek ani alkohol, a je tak vhodný i pro těhotné ženy.