Přibývají na podzim ve vašem nákupním košíku pomeranče, mandarinky a grepy, abyste více než kdy jindy doplnili céčko a podpořili imunitu? Určitě neprohloupíte. Máme však pro vás pár tipů, které vám pomohou vitamíny využít ještě efektivněji.
Přibývají na podzim ve vašem nákupním košíku pomeranče, mandarinky a grepy, abyste více než kdy jindy doplnili céčko a podpořili imunitu? Určitě neprohloupíte. Máme však pro vás pár tipů, které vám pomohou vitamíny využít ještě efektivněji.
Začneme-li již zmiňovaným vitamínem C, pak existují i bohatší zdroje než populární citrusy. Patří k nim na podzim dozrávající šípky a rakytník řešetlákový. Více céčka než v pomeranči, je obsaženo také v kiwi. Mimochodem, kromě podpory přirozené obranyschopnosti organismu má vitamín C v popisu práce i snížení míry únavy a vyčerpání, což z něj dělá ideální podzimní výbavu. Stejně jsou na tom například také vitamíny skupiny B, konkrétně niacin, riboflavin (B2), B6 a B12. Chcete-li z nich svému tělu dopřát co nejvíce, je důležité zaměřit se nejen na kvalitní zdroj, ale také na to, jak s ním zacházíte.
- Zvlášť vitamíny B6 a C hůře odolávají vysokým teplotám, a tak se jejich množství v potravinách dlouhým vařením výrazněji snižuje. Menší ztráty si vyžádá například zpracování v páře. Další vitamíny skupiny B, třeba právě B2, B3 (niacin) a B12, dokážou vysokým teplotám čelit lépe a hlavně déle.
- Při úpravě potravin bohatých na vitamíny, třeba právě zeleniny, platí, že se při zpracování může jisté množství vitamínů vylouhovat. Proto se je snažte vařit, pokud možno, neoloupané a ve větších kusech.
- Vitamín C je citlivý i na světlo a vzduch. V praxi z toho vyplývá, že například citrusy je lepší loupat těsně před konzumací. Totéž platí třeba při krájení paprik.
Nezapomeňte ani na železné zásoby!
K látkám, které přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání, patří také železo. V jeho případě je dobré podpořit takzvanou biologickou dostupnost, tedy to, jaké množství z konzumovaného železa tělo opravdu vstřebá. Zvlášť důležité je to u železa z rostlinných zdrojů, k nimž patří například luštěniny, olejnatá semena (jako dýně, mák nebo slunečnice), listová zelenina nebo sušené ovoce a hřiby.
Vstřebatelnost železa podpoříte, pokud si současně s potravinami, které jsou na něj bohaté, dopřejete i vitamín C. Stačí jako přílohu zvolit zeleninu s vysokým obsahem céčka, dochutit pokrm citronovou šťávou nebo jídlo zapít sklenkou pomerančového džusu. Naopak s kávou a čajem, které obsahují tanin, raději počkejte půl hodinky po jídle. Mohou totiž vstřebatelnost železa snížit.
Dobře biologicky dostupné železo obsahuje tekutý doplněk stravy Salus Floradix Železo+. Jeho vstřebatelnost podporují i další v přípravku obsažené látky, konkrétně vitamíny B2 a C. V komplexním složení najdete také vitamíny B1, B6 a B12, a navíc kombinaci výtažků z bylin a ovocných šťáv, které přispívají ke správnému trávení. Z pohodlí domova si tento zdroj železa a vitamínů můžete pořídit například na www.liftea.cz. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.