Milujete dlouhé letní večery, kdy si s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu vychutnáváte grilované dobroty? Pak se vám mohou hodit naše rady, jak tyto okamžiky příjemně strávit, a to doslova. Naše tipy totiž nejsou určeny jen pro potěchu chuťových pohárků, ale i pro podporu zažívání.
Milujete dlouhé letní večery, kdy si s rodinou a přáteli na čerstvém vzduchu vychutnáváte grilované dobroty? Pak se vám mohou hodit naše rady, jak tyto okamžiky příjemně strávit, a to doslova. Naše tipy totiž nejsou určeny jen pro potěchu chuťových pohárků, ale i pro podporu zažívání.
Velká výhoda grilování spočívá z pohledu zdravého zažívání v tom, že při něm zpravidla míváme čas si jídlo vychutnat. Nikam nespěcháme, jídlo se připravuje průběžně, my se zatím věnujeme příjemné konverzaci a u toho v klidu jíme a můžeme si každé sousto, jak se patří, vychutnat. To vše za předpokladu, že se vyvarujeme velmi časté chyby – přijít hladoví. Někdy toho během hektického dne moc sníst nestihneme, jindy se na večerní grilovačku tak těšíme, že si na ni necháváme „místo v břiše“. Výsledkem v obou případech bývá, že jen co dosedneme, sníme, co máme na očích. A protože se hlavní chod teprve připravuje, nacpeme se pečiva a nejrůznějších pochutin, které zásadám pestré a vyvážené stravy zrovna neodpovídají. Abyste si mohli večerní hostinu opravdu vychutnat, bývá lepší, dát si i před grilováním lehčí oběd a malou odpolední svačinku.
Jen to nejlepší
Při samotné přípravě je důležité co možná nejvíce omezit škodliviny, které mohou přijít do kontaktu s pokrmem. Vznikají například při hoření dřeva nebo z odkapávajících šťáv. Základem je vyčištěný rošt a celý gril, ale také dobře zvolené dřevo. To by mělo být každopádně suché a nejlépe i nesmolnaté. Oblíbené jsou větve ovocných stromů, hodí se ale i dřevo z ořešáků, dubů a dalších dřevin.
Pokrm vždy dávejte na gril až ve chvíli, kdy už oheň nehoří a uhlíky jsou dobře rozžhavené. Předem si zjistěte, zda je lepší surovinu, kterou právě chystáte, grilovat přímo nad rozžhaveným palivem, nebo nepřímo – tedy zpravidla na krajích roštů. Chcete-li předejít odkapávání šťávy, můžete tomu přizpůsobit výběr surovin nebo jejich úpravu. Patříte-li k těm, pro které je tuk nositelem chuti, a na grilu se tak nejvíce těšíte třeba na prorostlou krkovičku, zkuste při grilování použít tácky, které šťávu zadrží. K manipulaci s grilovanými pokrmy používejte kleště, nikoliv vidličku, která by je mohla propíchnout.
S chutí do toho
Atmosféra, způsob přípravy a dochucení některou ze skvělých marinád často vedou k tomu, že při grilování ochutnáme i potraviny, které jinak příliš nemusíme. Zkuste toho využít a grilujte i lehčí pokrmy, třeba zeleninu – od brambor, kukuřice, lilku a cuket, přes rajčata a papriky až po cibuli. Můžete ji připravit jako směs na tácku nebo jako barevně vyladěný zeleninový špíz, který se skvěle hodí i coby příloha. Vynikající jsou samozřejmě také grilované ryby, které si zdaleka ne všichni dopřáváme pravidelně, nebo mořské plody, například krevety. Jako dezert lze připravit tepelně zpracované ovoce. Šťavnatý a osvěžující je grilovaný ananas. Při dochucení grilovaných pokrmů se inspirujte přírodou a sáhněte po čerstvých či sušených bylinkách, které vyladí chuť a někdy mohou podpořit i vaše zažívání.
Na bylinky podporující normální trávení sázíme i my. Kombinaci deseti bylin podporujících normální trávení, ale i správnou funkci jater a střevního traktu proto obsahuje tekutý doplněk stravy Salus Floradix Gallexier. Najdete v něm vodné extrakty z bylin, které jsou příznivými účinky na naše tělo proslulé. Patří k nim smetanka lékařská, fenykl, heřmánek nebo zázvor. Nechybí ani méně známé dary přírody v podobě artyčoku, hořce, kurkumy, kardamomu či vachty trojlisté. Více informací najdete ZDE. Doplněk stravy nenahrazuje pestrou a vyváženou stravu.